На виконання п. 3.3 «Підготовка і здійснення незалежного тестування професійних компетентностей у процесі сертифікації педагогічних працівників» спільного наказу Управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації та Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти від 03.10.2018 № 362/123 – о «Про підготовку та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році» інформуємо про те, що оновлено інтерфейс сайту Українського центру оцінювання якості освіти.

Просимо звернути увагу на те, що з’явилась кнопка «СЕРТИФІКАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ (ТЕСТУВАННЯ)». Якщо перейти за гіперпосиланням, натиснувши вказану вище кнопку, то можна ознайомитись зі змістом та матеріалами розділу «СЕРТИФІКАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ (НЕЗАЛЕЖНЕ ТЕСТУВАННЯ)».

На стартовій сторінці розміщено зазначено, що наступне: «Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи.

Сертифікація педагогічного працівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою.

Сертифікація передбачає:

1) оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом їх незалежного тестування, що організовується УЦОЯО та регіональними центрами оцінювання якості освіти;

2) вивчення та експертне оцінювання практичного досвіду роботи учасників сертифікації, що організовується Державною службою якості освіти та її територіальними органами».

У цьому розділі є два підрозділи: «Загальна інформація» та «Нормативні документи. Сертифікація».

У першому – «Загальна інформація» – вказано 2 (два) компоненти оцінювання професійних компетентностей педагогічних працівників: «Незалежне тестування професійних компетентностей учасників сертифікації» та «Вивчення практичного досвіду учасників сертифікації (спостереження за практичною діяльністю вчителя, е-портфоліо, самооцінювання)».

Зазначено символьно (розміщено логотипи), що за організацію та проведення першого компоненту «Незалежне тестування професійних компетентностей учасників сертифікації» відповідатиме Український центр оцінювання якості освіти, а за другий компонент «Вивчення практичного досвіду учасників сертифікації (спостереження за практичною діяльністю вчителя, е-портфоліо, самооцінювання)» – Державна служба якості освіти України.

Також на сторінці наступна інформація: «Оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом їх незалежного тестування організовують Український та регіональні центри оцінювання якості освіти.

Незалежне тестування – один з трьох інструментів сертифікації, який застосовується для оцінювання психолого-педагогічних, академічних та методичних компетентностей згідно з  Професійним стандартом «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти».

У другому – «Нормативні документи. Сертифікація» – можна ознайомитись із чинним нормативно-правовим забезпеченням процедури сертифікації педагогічних працівників, перейшовши за такими гіперпосиланням: Закон України від 05.09.2017 №2145-VIIІ «Про освіту» та Наказ Міністерства соціальної політики від 10.08.2018 №1143 «Про затвердження професійного стандарту «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти».

Просимо педагогічну спільноту Рівненщини стежити за оновленням інформації з на загальному форумі порталу «Освіта Рівненщини» у темі «Моніторинг якості освіти від УЦОЯО: СЕРТИФІКАЦІЯ педагогічних працівників».