Державна підсумкова атестація (ДПА) в старшій школі (11 клас) в 2018/2019 навчальному році проводиться відповідно до «Порядку проведення державної підсумкової атестації», наказу МОН «Про проведення в 2018/2019 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту» та листа МОН «Щодо методичних рекомендацій про проведення державної підсумкової атестації у закладах загальної середньої освіти в 2018/2019 навчальному році».

ДПА здобувачів повної загальної середньої освіти (11 клас) здійснюється у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

ДПА здобувачів повної загальної середньої освіти проводиться з трьох предметів:

  • 1. Українська мова.
  • 2. Історія України або математика (за вибором учня).
  • 3. Один із навчальних предметів зі списку: історія України, математика, біологія, географія, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова), фізика, хімія (за вибором учня).

Учні, які для проходження державної підсумкової атестації вибрали другим навчальним предметом історію України, можуть вибрати третім навчальним предметом математику і навпаки.

Детальніше про проведення ДПА-2019 за предметами:

Для визначення оцінок за ДПА у формі ЗНО зараховуватимуться результати виконання всіх завдань сертифікаційної роботи ЗНО або частини з них (залежно від навчального предмета). Інформацію про перелік завдань, результати виконання яких зараховуватимуться як оцінка за ДПА дивіться за посиланням.

Результати зовнішнього оцінювання у вигляді оцінок рівня навчальних досягнень за шкалою 1-12 балів зазначатимуться у відомостях результатів державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої освіти, проведеної у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за формою, наведеною у додатку 8 до Порядку ЗНО. Відомості в електронному вигляді, засвідчені електронним цифровим підписом Українського центру оцінювання якості освіти, з результатами ДПА з математики, української мови і літератури, фізики передаватимуться закладам освіти до 14 червня 2019 року, іноземних мов, біології — до 20 червня 2019 року, історії України, географії, хімії — до 25 червня 2019 р.

Внесення оцінок за ДПА до додатка до атестата про повну загальну середню освіту має здійснюватися з урахуванням наслідків розгляду апеляційних заяв учнів щодо результатів зовнішнього незалежного оцінювання (відповідно такий учень атестат отримує пізніше). У разі прийняття апеляційною комісією рішень про зміну результатів зовнішнього оцінювання закладам освіти будуть надаватися відомості результатів розгляду апеляційних заяв учасників зовнішнього незалежного оцінювання за формою, наведеною у додатку 10 до Порядку ЗНО, в електронному вигляді, засвідчені електронним цифровим підписом Українського центру оцінювання якості освіти.

Державна підсумкова атестація учнів 11-х класів може проводитися у закладах освіти у окремих випадках, визначених пунктами 6, 8, 10, 12, 13-16, 18 розділу ІІ Порядку проведення державної підсумкової атестації.

Особливості проведення ДПА з іноземної мови

Випускники закладів загальної середньої освіти поточного року можуть обрати іноземну мову як третій предмет для проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Для проведення ДПА для учнів 11-х класів з іноземної мови у формі ЗНО у предметному тесті використовуються завдання двох рівнів складності: стандарту та профільного.

Учні, які бажають проходити ДПА з іноземної мови у формі ЗНО та вивчали цю іноземну мову на рівні стандарту або академічному рівні, мають у процесі реєстрації для участі в ЗНО зазначати рівень складності завдань «стандарту» (такі учні отримують оцінку за ДПА за результатами виконання частини завдань тесту, яка відповідає рівню стандарту або академічному).

Учні, які бажають проходити ДПА з іноземної мови у формі ЗНО та вивчали цю іноземну мову на профільному рівні, мають зазначати рівень складності завдань «профільний» (такі учні отримують оцінку за ДПА за результатами виконання завдань усього тесту). Відповідно до пункту 19 розділу ІІ Порядку проведення державної підсумкової атестації, затвердженого наказом МОН № 1369 здобувачам повної загальної середньої освіти, які у 2018 та 2019 роках (по 28 травня 2019 р. з англійської мови, по 27 травня 2019 р.- з німецької та французької мов), які в поточному або попередньому календарному році отримали сертифікат (диплом) міжнародного мовного іспиту з іноземної мови рівня В-1 і вищого рівня (для класів, які вивчають іноземну мову за рівнем стандарт або академічним рівнем) або рівня В-2 (для класів із поглибленим вивченням іноземних мов) і вищого рівня, результати цих іспитів зараховуються як атестація з іноземної мови.

У відповідному документі про освіту з іноземної мови виставляється оцінка за атестацію – 12 балів.

Перелік таких міжнародних мовних іспитів визначено Міністерством освіти і науки України у додатку №1 до листа МОН №1/9-41 від 23.01.2019 року.

Учням, які отримали міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту після реєстрації для проходження ДПА з іноземної мови у формі ЗНО (у період з 05 лютого по 25 березня 2019 р.) і до 25 березня 2019 р. не здійснили перереєстрацію, виставляється оцінка за ДПА з іноземної мови за результатами ЗНО.

Учням, які отримають міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту рівня В-1, В-2 (і вище) у період з 25 березня до 28 травня 2019 року з англійської мови (до 27 травня – з іспанської, німецької, французької мов) і які проходитимуть ДПА з іноземної мови у формі ЗНО, у додаток до атестата про повну загальну середню освіту (за зверненням випускника) виставляється оцінка за ДПА з іноземної мови 12 балів.

Окремі здобувачі освіти, визначені Порядком проведення державної підсумкової атестації, затвердженого наказом МОН № 1369, які здобувають загальну середню освіту, можуть пройти атестацію в закладі освіти (за умови, що вони не реєструвалися для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні).

Атестація з іноземних мов в закладі освіти проводиться у письмовій формі за трьома складовими частинами (читання, використання мови та письмове повідомлення) за матеріалами, підготовленими вчителем відповідно до листа МОН № 1/9-41 від 23 січня 2019 року

Орієнтовні вимоги до змісту атестаційних робіт

Державна підсумкова атестація учнів 11-х класів може проводитися у закладах освіти у окремих випадках, визначених пунктами 6, 8, 10, 12, 13-16, 18 розділу ІІ Порядку проведення державної підсумкової атестації.

У разі проведення атестації учнів 11 класів за місцем навчання атестаційні завдання укладаються учителями закладу освіти відповідно до орієнтовних вимог до змісту атестаційних завдань, затверджених наказами МОН № 192 від 20.02.2015 і № 94 від 08.02.2016.

Складено на підставі «Порядку проведення державної підсумкової атестації», наказу МОН «Про проведення в 2018/2019 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту» та листа МОН «Щодо методичних рекомендацій про проведення державної підсумкової атестації у закладах загальної середньої освіти в 2018/2019 навчальному році».