Поради психолога

       Ось уже майже 7 місяців у нашій країні продовжується  війна, яку розв’язала російська федерація. Проливається людська кров, відбуваються руйнування українських міст і селищ. Ці втрати та біль відчуваються в усіх куточках нашої України. Чи можемо ми в цей час відчувати себе щасливими?                           

Війна і щастя – несумісні поняття. Саме тому, що щастя несумісне з війною, ми повинні відчувати себе щасливими. Будемо нещасні – отже будемо залишатися в стані війни, горя, розпачу, відчаю. Це не означає, що ми маємо втікати від реальності. Це означає, що  ми маємо бути щасливими в будь-якій реальності, і вчитися  навіть через біль відчувати щастя. Ми всі живемо в очікуванні  перемоги. І перемога обов’язково буде за Україною. Тож ми усі маємо задуматись, якими ми хочемо увійти в нашу перемогу: щасливими та радісними чи пригніченими і в стані депресії. Ну, напевно, все таки щасливими і радісними і давайте будемо працювати над цим.

Давайте поговоримо про те, що потрібно нам робити, щоб життя продовжувалось. Є дві основні умови, щоб життя продовжувалося. Перше – це вижити і друге це жити. Наш ворог зацікавлений, щоб ми не могли жити. І якщо ми будемо жити всупереч цьому, то це проактивна поведінка, проактивне мислення.  Наші воїни б’ються на війні, щоб ми могли далі жити, продовжували бути вільними людьми, навчали і виховували наших дітей. Давайте проговоримо 10 простих рекомендацій, як залишатися щасливими в період війни.   

1.  Акцентуйте увагу на хорошому, вчиться  радіти  життю.

Це – дуже важливо. Якщо ми  будемо  постійно думати про погане, то відповідно погано і почуватимемося. Насправді ж щастя – це такий же навик, як біг та сила волі, тож його можна і треба тренувати. Спочатку нам доведеться змушувати себе вірити в краще і концентруватися на позитиві – бути вдячними, цінувати успіхи та робити для себе приємні речі. Проте згодом це стане хорошою звичкою. Важливо також уміти радіти життю.  Щоб радіти життю, потрібно не думати про минуле чи майбутнє, а звертати увагу на те, що вас оточує прямо тут і зараз. Навчіться отримувати  все хороше від світу тут і зараз,  не думаючи ні про минуле, ні про майбутнє. Наприклад  гуляючи по парку, прислухайтеся до співу птахів, тепла сонячних променів, тиші або шуму міста. Перебуваючи вдома, порадійте тому, що ви перебуваєте в безпеці, затишку, теплі.

2. Визначте, що приносить вам радість.

Ви можете написати довгий список всього, що вам приносить радість і регулярно переглядати це. Наприклад, шоколад, прогулянки, зустрічі з друзями в кафе, перегляд романтичного кіно з коханим, ванна з піною, і т.д.

3. Щоденник успіху.

Щодня ввечері записуйте свої успіхи та приємні речі, що трапилися за день. Це теж допоможе зосередитися на позитиві та відчути додаткову радість від сьогоднішніх перемог. Навіть якщо вам просто вдалося встати сьогодні трохи раніше чи встояти перед певною спокусою – це все одно маленький успіх, тож похваліть себе і запишіть це.

4. Плануйте радість.

Радісні події деколи бувають спонтанними. Проте, якщо хочете стати по-справжньому щасливими – плануйте свою радість! Наприклад, внесіть у свій розпорядок дня пункти із попереднього списку радісних для вас речей. І вставляйте у свій розпорядок. Таких пунктів у вас має бути не менше п’яти за день. Поставтеся до цього відповідально: якщо вирішили прийняти ванну, то більше ніякі насущні проблеми не мають вас відволікати.

5. Контролюйте самі своє життя.

Психологи за численними дослідженнями виявили, що один з головних способів, як стати щасливою людиною – це відчувати, що ви самі контролюєте своє життя. Тож «плисти за течією» — не ваш варіант. Не варто впадати у крайність та намагатися контролювати абсолютно все. Але ви повинні знати, що в загальному керуєте своїм життям самі: у вас є ціль та план, як її досягнути, ви знаєте, до чого прагнете та робите щось для цього.

6. Робіть добро.  

Насправді робити приємні речі варто не лише для себе, а й для інших. Відомо, що це дає дуже сильний заряд щастя та радості. Пожертвуйте непотрібний одяг дитячому будинку. Порадуйте коханого романтичною вечерею-сюрпризом. Зробіть невеликий подарунок подрузі. Все це вернеться до вас сторицею у вигляді позитивних емоцій та загального відчуття щастя!

7. Оточуйте себе приємними людьми та речами. Комунікуйте. 

Навколо вас завжди має бути гарна атмосфера. На робочому місці мають бути ті речі, які вас радують та надихають. Вдома – чисто та затишно. Виглядайте гарно самі. У вашому оточенні краще залишити щасливих людей, які заряджають вас позитивом і цілеспрямованістю. Контактуйте  із вашими рідними – дружинами, чоловіками, дітьми, батьками, друзями – зараз це  є дуже важливою складовою рівня щастя. 

8. Використовуйте гумор. 

Життя стає ще приємніше і легше, коли ви регулярно смієтеся і радієте. Знайдіть способи включити гумор у своє життя так, щоб ви часто сміялися. Дивіться комедії, проводите час зі своїми веселими друзями, а також вчіться сміятися над собою. Чим менш серйозно ви ставитеся до себе, тим легше буде позбутися негативного мислення

9. Навчіться визначати  параметри свого щастя.

У кожного щастя – своє. Комусь подобається багато подорожувати, а комусь – проводити побільше часу вдома, у затишку. Продумуйте всі нюанси. Скільки часу ви хочете присвячувати роботі, для того, щоб бути щасливою? Яка це має бути робота? Скільки часу ви хочете присвячувати собі, а скільки – сім’ї? Якими мають бути ваші стосунки з близькими, щоб ви були щасливими? Який розпорядок дня вам потрібен для щастя? Чітко визначте все це для себе і розпишіть.

10. Висловлюйте вдячність.

Це один з найпростіших способів, як стати щасливою. Доведено, що це дуже сильно покращує стосунки.  Дякуйте рідним і близьким, друзям і колегам і навіть незнайомим людям( продавцям, таксистам, водіям автобуса чи таксі). Не забувайте подякувати  дитині, яка прибирала в кімнаті  та чемно поводилася. Перед сном можна помолитися та подякувати Богу за все, що у вас є – рідних, близьких, роботу, та все, що трапилося за день. Дякуйте також собі, що ви гідно прожили цей день. Крім того, на думку езотериків, саме вдячність притягує в наше життя все більше благополуччя.